Arbetskläderna är ju dom kläderna du har på dig mer eller mindre, största tiden av dina vakna timmar. Vårdpersonal kan föra vidare smittämnen via kläder lika väl som genom händerna från olika patienter. Att följa hygienrutiner är den viktigaste åtgärden för att förhindra smittspridning i arbetet, oavsett vilken form av vård det gäller.

Med basala hygienrutiner, vilket innebär rutinerad användning av handdesinfektion, handskar och förkläde i plast eller skyddsrock. Oavsett vilka vård- och undersökningsarbeten det gäller. Det är också viktigt att vårdpersonal ser till att använda rätt typ av kläder, som både är funktionella och bekväma

Riktlinjer

Hitta något som passar för just er. Huvudbudskapet i förhållande till klädseln är att vårdpersonalen som arbetar med patientnära och vårdrelaterade arbeten ska ha kortärmade arbetskläder och givetvis ta av sig ringar och armbandsur. Det är för att undvika att smittspridning sker via kläderna och samtidigt för att det ska underlätta med tvättning och spritning av händerna.

Patientnära vårdarbete innebär att arbete utförs i ett rum där patienten undersöks, behandlas eller vårdas, vårdrelaterat arbete innebär till exempel hantering av rent material, städning eller arbete i avdelningskök. Privata samt kombination av arbetskläder och privata kläder är förbjudet. Undantag är underkläder, strumpor, kortärmad undertröja, skor och huvudduk/slöja.