skjorta_448851055

Om det är något plagg som finns med i nästan vilkens mans garderob som helst är det nog skjortan. Och med all rätt också; detta plagg finns i så stor variation att det inte spelar någon roll om man klär sig för fritiden, arbetet eller högtider, skjortan är aldrig ett dåligt val i sig. Men så klart ska man välja rätt skjorta.

Den moderna skjortan har vi haft sedan slutet av första världskriget. Kring denna tid blev nämligen rockmodellen (knäppning framtill) populär och vi har inte blickat bakåt sedan dess. Under denna tid och många årtionden framåt bar man oftast väst tillsammans med skjortan men när denna började försvinna omkring 1960-talet började vi även få den klassiska fickan på skjortan, för att kompensera för förlusten av västfickan.

Under väldigt lång tid var skjortan mer eller mindre exklusiv för mannen, men nuförtiden och ett tag tillbaka är skjortan ett plagg för både herrar och damer. Och medan somliga butiker som säljer kvinnokläder kanske inte har specifikt skjortor är detta ett plagg man hittar i varje butik som sysslar med manligt mode.

Skjortan var länge i stort sett endast ett enfärgat plagg men har sedan länge utökats till många olika typer av mönstring och tryck. Butiker som Neckwear är utmärkta platser att illustrera detta moderna utbud och silarna som verkligen är mest populär idag.

Under drygt 100 år har skjortan varit ett finplagg för stora delar av världen och det är inte mycket som skulle indikera att detta kommer att förändras inom kort. Av denna anledning är det alltid en bra idé att ha ett par skjortor i garderoben för olika tillfällen och är man lite modemedveten är det ju också smart att uppdatera dessa emellanåt. För medan skjortan i sig hänger kvar förändras ju stilar lite mer oberäkneligt.