I Japan har man utvecklat en alldeles särskild klädstil som kallas Kawaii. Stilen är inspirerad av de japanska mangaserierna som länge har varit populära i Asien men som nu också har fått fäste i stora delar av världen.

Ögon

I Sverige har många unga givetvis hängt på trenden även om den långt ifrån har fått den utbredning den har i många andra länder.

Vad är Kawaii?

Kawaii är från början ett japanskt ord som betyder söt eller charmig. Det kan man förstå när man tittar på de kläder som representerar den stilen. De är ofta dekorerade med små söta saker som muffins, små djur, Hello Kitty-symboler, bakelser, stjärnor och dylikt. Tyll är ett vanligt tyg som används i många av klädesplaggen, främst klänningar och kjolar, vilket för tankarna till dockor och prinsessklänningar.

Dessa symboler kan man också hitta på många accessoarer på marknaden idag; till exempel väskor, plånböcker och liknande. Det är en slags lightversion av den japanska trenden. På nätet kan du exempelvis hitta skolväskor och plånböcker med mangatryck. Manga är japanska tecknade serier som använder sig av samma symboler och estetik som Kawaii, med figurer med stora ögon och fina kläder.

Här kan du också ofta hitta övernaturliga element och karaktärer som är ute på häftiga äventyr, vilket lockar många barn. Mangaserien Pokémon, som också var ett spel, blev ordentligt populär när den kom för ett par år sedan och än idag kan du hitta dessa tryck på kläder och väskor.

Många barn i västvärlden har idag tagit kawaii-stilen till sig för att kunna sticka ut lite grann från sina klasskompisar utan att det blir för extremt. Det sockersöta och gulliga kan lätt blandas med svart för att bli tuffare.