woman in winter clothes

Det finns ett talesätt som säger: det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder och det är helt rätt. När vintern är här är det viktigt att dels klä sig varmt så att man inte fryser, men det är även viktigt att känna sig bekväm och snygg i det man har på sig! Att hitta en bra balans kan dock mellan varmt och praktiskt kan dock vara svårt. Om man är varm nog att inte frysa när man står stilla blir man ganska snabbt för varm så snart man börjar röra på sig.

Lösningen heter lager. Klä dig i flera lager tunna kläder istället för ett enda tjockt plagg. Ull och syntet är de bästa materialen för kläder som ska bäras närmast mot kroppen under aktiviteter utomhus. Se till att ha ett underställ som transporterar ut svetten som kan bildas när du aktiverar dig, ull är ypperligt här. Ha inte bomull närmast kroppen – den blir snabbt blöt av svett och har då en avkylande verkan snarare än en värmande sådan. Ha sedan ett mellanställ i fleece, ylle eller syntetmaterial och sist ytterst bör du ha ytterställ som skyddar mot väta och vind. Blir du öfr varm kan du enkelt skala bort lager för att bli svalare. Fler vintertips hittar du på DN.

Ett märke som är särskilt framtaget för svenska vinterförhållanden är Peak Performance. Peak Performance utvecklades i Åre, där två skidåkare satsade på två saker de älskade, design och skidåkning. Kläderna har inspirerats av en aktiv livsstil, natur och äventyr. De framställer allt från underställ till skaljackor och -byxor.