När det är dags att klä upp sig lite fint och man står där med en slips i ena handen och en fluga i den andra kan man börja fundera på allvar vilken som är det rätta valet. Men detta är egentligen inte något stort mysterium utan kan förklaras ganska lätt.

Klädkoder är något som kan kännas ganska strikt ibland. Och ju mer formellt det är desto mer specifikt blir det oftast. Men när det kommer till valet mellan slips och fluga är det faktiskt mycket mer upp till personlig preferens än något annat. Enda gångerna då något av dem är det “rätta” valet är klädkoderna frack och smoking där man alltid bär fluga.

Slipsen är det absolut vanligaste många gånger och något de flesta har bekantskap med. Flugan har haft något av en renässans och är därmed inte något som haft samma plats i zeitgeisten. Men det finns absolut inget fel med att byta ut slipsen mot en fluga vid en mängd olika tillfällen.

Det finns dock saker att tänka på vad gäller flugan. Med dennes utformning kan det bli desto viktigare att tänka på saker som färg, mönster och tygval. Starkt färgade och mönstrade flugor kan vara svår att bära upp på rätt sätt. Vad gäller tygvalet är det ofta lättare att matcha varianter av ull och bomull än de av siden.

Då flugan lämnar skjortbröstet mycket mer öppet än en slips kan det vara snyggt att kombinera den med en v-ringad tröja. Det hjälper också till att sätta en mer avslappnad sil genom att tona ned intrycket. Som ovan slipsbärare kan det även vara enklare att använda flugor som går i samma ton som sin kavaj.

Det är också värt att ta sig tiden och lära sig hur man knyter den så fort man skaffat en. Slipsen är de flesta bekant med, men metoden är inte direkt överförbar.